Syftet är att ge personal kunskap om och verktyg för att hantera bias och brus i sin operativa verksamhet. Utbildningen ger en introduktion till olika relevanta felkällor relaterade till bias och brus inom den praktiska underrättelseverksamheten och vad som får dem att uppträda. Exempel är ”confirmation bias” och hur detta påverkas av stress och affekt. Utbildningen redogör vidare för modeller och strukturer som låter organisationer minimera bias och brus i bedömningar.
Frågeställningar som behandlas är: Vad ökar sannolikheten för bias och brus? Hur ska osäkerhet inom underrättelseverksamhet hanteras för att minska risken för bias och brus? Hur kan arbete med utvärdering ske för att minimera risker kopplade till bias och brus?
Utbildningen utformas i nära samverkan med målgrupperna varför tillämpbarheten kommer vara hög. Kunskap om bias och brus kan därför omedelbart omsättas i det praktiska analysarbetet.
Utbildningen ingår som en modul i ett större uppdrags-utbildningsprogram för underrättelsepersonal, där även modulerna Strategisk analys för underrättelsepersonal och Internationell juridik för underrättelsepersonal, ingår. Dessa utvecklas av forskare knutna till CUV i nära samverkan med målgrupperna.
Omfattningen är tänkt att vara tre plus en heldagar. Under de första tre dagarna varvas teori med praktiska övningar och omfattande handledning. Därefter återgår deltagarna till sina ordinarie verksamheter. Utbildningen avslutas med ett möte för återkoppling och reflektion, där flera olika myndigheter deltar (när så är praktiskt möjligt) för ökat erfarenhetsutbyte.
Utbildningen är tänkt att fungera som en modul i ett större utbildningsprogram där möjlighet till såväl bredd som fördjupning kommer att finnas. I detta större program ingår även en myndighetsgemensam avslutning om en heldag.
Kursansvarig enhet är Institutionen för psykologi och Filosofiska institutionen.